Home Home3xc About Us Verhalen Spoken Word Poëzie Muziek Films
BLOGS GALLERY BLOG WITH US: If you identify with the ideals of tisSTUPID,  send us your blogs.Tell us and the world What you think about any Subject - anonymously
STAY IN TOUCH CREATED BY:R.BHAGGAN COPYRIGHTS 2017
Share on Facebook Share on Twitter Share via e-mail Share on Stumble Upon Share on Tumblr Share on LiveJournal Share on LinkedIn Share on Google Bookmarks Share on Digg Share on Newsvine Share on Reddit
Blogs Stupid Gallery

Suriname is Als een vreemdeling in eigen land. Een kind dat ergens gedumpt wordt met wat middelen waarvan zij geen kennis heeft gedragen maar toch moet behandelen. Ik vind de geschiedenis facinerend dus daarom verbaasd mij niet wat er nu gebeurt in het land. Wij zijn een natie, gestart uit mensen die hun heil nooit hebben gezocht buiten de grenzen van het woud. De sieraden die zijn droegen waren simpel voor de pracht die zij voorstelden, en niet de waarde die zijn droegen. Het leven was gefocust op hun zijn en bestaan en niet op de mooie dingen die erbij kwamen.

Ons land werd dan uitgebouwd in het oog van de Europeaan die nooit heeft geleerd om te gaan met de natuur. Open kappen en huizen bouwen en gebouwen maken om zich te vestigen. De een mooier dan het andere. De status werd nou eenmaal bepaald aan de hand van je woning, kleding en nog wat andere dingen. Het kapitaal sprak de taal.

Vanaf dat moment werden burgers omgebouwd tot de slaven die wij zijn. Wanneer wij tegen elkaar zeggen om te luisteren naar wat Bob Marley song “emancipate yourself from mental slavery” knikken wij maar volgen nog altijd “de” manier waarop de wereld dat eist. En er wordt vaker gevraagd om terug te gaan naar het cultuur, maar wat zal DAT voor jou betekenen, anders dan een levensstijl bepalen. Daarom wordt cultuur vaak gebonden aan religie wat op zich weer verklaard waarom men blijft huilen over het goede en slechte. De balans wordt weggelaten en jij wordt of de Engel of de zoon van Satan.

Dat brengt ons op de hedendaagse situatie. Politieke tegenstanders hebben altijd het nut gezien in een volk delen door hun pijnen te strelen met loze woorden en beloftes. Zo staan wij weer op het punt eind jaren 90 te herhalen om in een waan van vrede te leven en elkaar het lot verkopen, dat het eens veilig is geweest om in Suriname te wonen. Je bent of paars of aan de andere kant. Er is geen middenweg meer te vinden. Daarom roepen de zogenoemde strijders, “bouterse moet weg”. De tegenstanders die sinds 2014 de strijd tegen deze man hebben aangespannen zijn nu levendiger, want men begint nu hun leugens te geloven. Zij worden gezien als de slachtoffers. Dan heb jij de messiahs die aan de troon zitten en hun ijsje nuttigen rond twaalf uur, kijkend uit het raam van hun airco kamer, naar de lelijklijkste wandelmars ooit.

Het verschil tussen de twee groepen is, het perspectief. De mensen die klagen zien de regering niet geschilderd. Dus ook al zou deze nu een oude vrouw redden uit het water zou er gezegd worden, “als de situatie niet zo slecht was, zou zij niet gered hoeven te worden”. De andere kant zegt, ga werken, dan doe jij iets goeds voor het land.

Het perspectief van de middenman is de lach op de lijn waar de schaduw en het licht elkaar ontmoeten. Die kijkt beide groepen aan en ziet het trouwe schild van een surinamer. De zuigeling die blijft zuigen. En ik heb het niet over het kindje, maar over de volwassen Surinamer, op de knieen aan het zuigen tot de wereld klaar spuit, en Suriname weer wat te eten heeft.

Ik geloof niet in de politiek en ook niet dat 1 persoon op deze Aarde, Suriname kan helpen op dit moment als ons denken niet veranderd. Zelfs niet als wij Nelson Mandela doen verreizen uit de dood, of als wij Obama inburgeren, gaat het niet lukken met een democratisch stelsel.

Surinamers willen zitten en comfortabel blijven en blijven verwachten dat het goed blijft gaan. De president zei het best in het voorbeeld van een vader en de belofte van de fiets. Dat is precies de doorsnee ouders in Surinamer. Leningen worden maar afgesloten. Rijden in airco, staan in filles, om de zon niet te ontberen. Vroeger noemde ik mij een nationalist, maar ik vraag mij mezelf af als ik mij moet vergelijken met mensen die anderen vies en vuil uitschelden, terwijl zij zichzelf een opvoeder noemt.

Wij mogen bidden voor een beter Suriname, maar ook jou GOD zal niet de verandering brengen omdat de religie ons gescheiden heeft. Democratie omhelst het en de wereld omarmt het. Dus vecht, omdat de Democratie jou het recht geeft om te ademen. Vecht omdat een stelsel of een verhaal jou mens maakt. Vecht omdat jij regels mag breken als het jou goed komt.  Vecht omdat interpretaties van wet en recht veranderen naar jouw gesteldheid. Vecht omdat de grondwet liegt, en de vakbondsleider jouw held is. Vecht omdat vooruitgang komt door meer te consumeren. Want als een natie gevormd wordt door 1 volk, word het na de volgende verkiezing “de blinden die de ziende leiden”.

The problem is not the power, is your perspective when you have the power!


zuigeling