Home Home3xc About Us Verhalen Spoken Word Poëzie Muziek Films
BLOGS GALLERY BLOG WITH US: If you identify with the ideals of tisSTUPID,  send us your blogs.Tell us and the world What you think about any Subject - anonymously
STAY IN TOUCH CREATED BY:R.BHAGGAN COPYRIGHTS 2017
Share on Facebook Share on Twitter Share via e-mail Share on Stumble Upon Share on Tumblr Share on LiveJournal Share on LinkedIn Share on Google Bookmarks Share on Digg Share on Newsvine Share on Reddit
Blogs Stupid Gallery

Ik zag een video, (altijd een leuke manier om te beginnen) en het gaf mij een prettig gevoel. Iemand heeft tijd besteed aan de geschiedenis en tijd genomen zijn mening te delen over hetgeen hij heeft gelezen. Prettig om te zien dat wij eindelijk leren van onze geschiedenis. De titel van dit stuk is perceptie, en dat is een heel belangrijk woord voor de mensheid. Echter vergeten wij het vaak. Ik ben heel “pas” erop gewezen dat woorden, misschien toch wel een andere mening hebben bij andere mensen. Dit maakt natuurlijk duidelijk waarom ik niet kan zeggen wat ik voel en denk op momenten waarop ik dat voel en denk omdat men het anders opvat dan ik voel en denk waardoor mijn denken en voelen op andere dingen lijken dan zij werkelijk zijn.

Waar het uiteindelijk op neer komt is dat wij het democratisch stelsel hebben ingevoerd om de mensheid het gevoel te geven dat zij overal mogen zijn, maar dan met beperkingen. Wij hebben jaren opgekeken naar Ghandi die de wereld vroeg om vredelievend met elkaar om te gaan. Nu worden er teksten ontdekt waarbij hij zijn mening uiut over de Negers en hoe slecht hun “lui” invloed is op de indiërs, zoals hij. Sterker nog wordt door hem opgeroepen dat indiërs weg moeten blijven van Negers. De betoger (spreker) van de video roept op tot vernietiging van alle beelden en de goede naam van Ghandi. Zo ook die aan de heiligenweg in Suriname.

Dan heb ik nog een stukje geschiedenis voor deze gast. Gezien jij zoveel van je land houdt, kan je ook gaan onderzoeken wat Lachman heeft gedaan met “zijn” volk nog net voor de onafhankelijkheid van het land waar jij zoveel van houd dat jij in een ander land woont? Kan je ook oproepen tot vernietigen van zijn beelden en om hem te verwijderen uit onze geschiedenisboeken?

De geschiedenis is een verhaal over een tijd. Een belevenis van 1 of meerdere mensen uit een bepaalde periode. Zo had ik in de zesde klas een Juf die met een anti Bouterse lading over de coup periode sprak. De perceptie van woorden en de betekenis daarvan zal altijd afhangen van de beleving van een andere. Het verhaal wordt uit context gehaald en conclusies worden beschouwd als de waarheid.

De waarheid op zich is een vervelend woord. Iedereen ziet dat als een algemeen begrip, maar gezien de mens niet algemeen is, lijkt het mij onmogelijk dat er 1 waarheid is. Dus praten wij over meningen van anderen, moeten wij ons niet eerst afvragen waarom die uitspraken zijn gedaan en wat die uitspraken voor de persoon hebben betekent.

Een racist is natuurlijk een makkelijkere manier om dit alles te verklaren. Maar gezien mijn perspectief verschilt, doen de woorden mij denken aan trauma. Ons onderbewuste is zodanig ingesteld dat wij niet kunnen bepalen waar wij vast aan houden en wat wij niet willen vasthouden. Zo heeft een collega van mij een bepaalde geur. Aan deze geur kan ik hem identificeren. Maar het doet mij dan ook denken aan die collega, als ik die geur bij een andere merk. Dit is dezelfde werking bij elke situatie, en bij trauma, natuurlijk vele malen erger.

Dus als iemand een uitspraak doet dat in jouw ogen “racistisch” klinkt, vraag jezelf even af waar het denken vandaan komt.

Het is natuurlijk niet goed te spreken wat Ghandi heeft gezegd, maar als het bevolkingsgroep waar hij het over heeft, in zijn perspectief, is wat hij heeft geuit, waarom is dat een probleem voor jou? Hij heeft toch recht op eigen meningsuiting? Dacht Wilhelmina misschien anders over Surinamers?

Wij als mensen maken ons steeds schuldig aan dit gedrag. En gezien het uitspreken van deze gedachten ons in een bepaalde niet “geciviliseerde” hoek zal plaatsen, denken wij dit wel, maar houden het vast tot er iemand in onze buurt is die het misschien toch kan snappen. Zo voel ik de haat in de woorden “ik accepteer homo’s” elke keer als sommige mensen die uitspreken.

Het moment wij kijken naar iemand en een voorstelling van die persoon maken, zonder tot hen te praten, zijn wij discriminerend bezig. Je kan pas geciviliseerd leven/denken als jij iemand ziet als een lege fles die jij vult met zand. Elke zandkorrel is informatie van de persoon die jij hebt opgenomen.

Ghandi heeft zich dus schuldig gemaakt aan precies dit. Misschien heeft hij gegeneraliseerd over hetgeen hij heeft meegemaakt zoveel jaren terug. Maar dat doen wij toch allemaal? Zijn wij dan allemaal racisten?


Perception